Rioja

Rioja

Beliggende i provincien La Rioja omfatter også distrikter fra Burgos, Navarra og Alava-provinserne. Ebrofloden deler det højtliggende områder i to store skråninger: Rioja Alta og Rioja Alavesa. Fra Logroño, regionens hovedby, i østlig retning ligger det lave og mere flade område Rioja Baja. Både Alta og Alavesa er under indflydelse af det kølige og regnfulde atlanterhavesklima, mens Baja nyder godt af det varme middelhavsklima.

 

rioja map 

 

Nogle mener, at Rioja-smagen har skiftet karakter fra den fede, bløde, egetræs-agtige vin til en lettere og mere frugtagtig vin. Den er sådan set en korrekt observation. Adskillege bodegaer føler, at det er den vej, den internationale smag bevæger sig, og den følger de så. Men adskille andre holder fast i den gamle stil, mens andre igen prøver at markere sig med vin fra enkelte vinmarker. Rioje distrikt er i stadig udvikling.

 

Rioja crianza er ofte den, der smager mest af  "Rioja", fordi den har lagret på nye fade. Reserva og Gran Reserva har en mere dæmpet fadsmag, men til gengæld så meget mere vinøsitet.

 

Rioja er blandet af fire forskellige drue typer:

Tempranillo, den vigtigste drue med et lavt syreindhold og domineres af en venlig og frisk jordbærsmag.

Garnacha, den næstvigtigste drue giver voluminøs kraft og saft.

Mazuelo, der giver masser af garvesyre og karakter.

Graciano er uden tvivl den drue, der gør at de gamle Rioja-vine stadig har liv og sjæl. Det er en drue, der giver vin med en usædvanlig kraftfuld og rent frugt. Den er mørk, nærmest sort, og bevarer sin friskhed i mange år. Desværre er druen ved a forsvinde, fordi den er lidt vanskelig at have med at gøre.

 

De hvide Rioja´er dominers af Viura-druen. Den passer den internationale smag, som går efter sprøde, friske, tørre og lidt neutrale hvidvine. Tidligere var Malvasía rygraden i den hvide Rioja. Den gav vinen kød og en blød honningagtigt karakter, og den udviklede sig fint på fad.

Druerne høstes som nævnt i tre områder: Alta, Alavesa og Baja. Blandinger af vine fra de tre områder giver sammen med de fire druesorter bodegaerne mulighed for at vælge deres egne stil. Hvis man gerne vil have en vin med lidt rygrad, lidt stramhed og med gode udviklingsmiligheder, så lader man Tempranillo fra Alta dominere. Ønsker man mere blødhed og finesse, vil det være Alavesa og en god portion Garnacha. Når man skal bruge alkohol, farve og mængde, er det Baja og masser af Garnacha,

Sorter faldende
pr. side

Tabel  Liste 

5 vare(r)

Sorter faldende
pr. side

Tabel  Liste 

5 vare(r)