Ribera del Duero

Ribera del Duero

DO Ribera del Duero er distriktet, som internationalt regnes for Spaniens mest lysende stjerne. Det er den store drue Tempranillo har fået navneforandrig til Tinta del País, og det er her den udfolder sig allerbedst.

Pudsigt nok er det en helt anden drue, som har gjort distrikter kendt. Det er såmend Cabernet Sauvignon, af alle. Den blev plantet langs Duero-flodens bredder i 1864 af en greve ved navn Don Eloy Lecanda Chaves. Han havde været en tur i Bordeaux, og troede på, at han kunne lave samme gode vine, som de gjorde på den kendte franske vinslotte. At hans vin, Vega Sicilia, skulle blive Spaniens mest kendte og en af verdens bedste, havde han nok ikke turdet håbe på. Han har vist senere generationer, at man her ved Duero har store muligheder.

På forunderlig vis inspirede det ikke naboerne, der forsatte med at producere deres gode landevine, som blev drukket lokalt.

Indtil midt i 1980´ernelå den største del af Ribera del Duero-produktionen hos kooperativerne. Men nu begyndte flere af de private bodegaer at se lyset, og ganske hurtig kom de frem på den internationele vinscene, hvor de fik megen ros. Danskeren Peter Sisseck er med sin vin Pingus den mest succesfulde af dem alle.

Omstilling var ganske enkel. Man skulle bare høste lidt mindre pr. hektar og kæle lidt mere for det. Den generalle standard er steget flere cru´er.

Vinmarkerne ligger i en højde af 700-800 meter over havets overflade, men man fornemmet det ikke, for det er et forhold korte svis fladt højland, som floden skærer igennem. Jorden er kalkholdig, næsten hvid i nogle områder, med aflejret  materiale langs flodens bredder. Klimaet er nok det, som gør forholdene perfekte for vindyrkning af kvalitet. Somrene er korte og meget varme. Der er køllige natter og et køligt efterår. Vinteren er kold og lang.

map ribera duero

Det er vigtig at slå fast, at alle i dag bruger Tinta del País, eller som den også kaldes i distriktet: Tinto Fino. I Ribera del Dueros perfekte klima skabes der en elegant balance og harmoni, som gør, at druen i modsætning til erfaringer, man har gjort i Rioja, kan stå alene uden at blive blandet med andre druesorter.

Ribera del Duero er kommet for at blive. Der er ingen tvivl om, at placering blandt verdens bedste rødvinsdistrikter vil blive styrket i fremtiden.

 

Sorter faldende
pr. side

Tabel  Liste 

6 vare(r)

Sorter faldende
pr. side

Tabel  Liste 

6 vare(r)